Thursday, March 7, 2013

Model Laptop Acer Yang Sering Bermasalah


Model Acer Aspire 4736 tak kiralah ada Z atau G dibelakangnya...yang sebenarnya ada 3 model dari nombor yang sama iaitu Acer Aspire 4736, Acer Aspire 4736Z dan Acer Aspire 4736G sering menghantui pemilik laptop ini sejak beberapa tahun dikeluarkan.

Masalah yang muncul ialah sering melibatkan hardware atau parts contohnya masalah auto-off, charge tak masuk, masalah pada chipset dan masalah pada kipas. Kosnya ialah antara RM80-RM280, adakalanya disertakan waranti pembaikan sehingga 6 bulan.

Manakala masalah yang agak ringan tetapi tetap merimaskan ialah, apabila kali pertama dibeli oleh pelanggan (beberapa tahun dulu)..selepas saja diformat, maka webcam dan speaker tidak berfungsi.

Mungkin ada di kalangan anda yang memiliki laptop seperti yang saya nyatakan di atas. Jika ada sila kongsikan apa masalahnya, dan kos yang dikenakan untuk membaikinya. Bukan apa, mungkin ada yang saya boleh kongsikan jika kos yang dikenakan agak mahal..sama ada berbaloikah anda membaikinya, atau adakah memang harganya dalam lingkungan harga yang dinyatakan kedai membaiki komputer. Sekadar perkongsian daripada saya.




30 comments:

Nurzakiah Hanum said...

thanks sudi kongsi

Acik Erna said...

acik ada dah dah banyak juga habis untuk dibaiki..setiap kali dah tentu 200+..sunyi sepi tak ada suara,,lama2 malas dah repair..

Knor said...

assalamualikum ks

ANIM said...

haah, komputer ACER lama suami saya, Aspire Z series tu dah banyak kali hantar kedai, selain batteri, skrin gelap..ada dok terperuk.

NzA said...

3 buah lappy akak jenama yg sama. mmg amat senang hadapi masalah trutama charge xmasuk...aduyai..ttp bila nk beli lappy mesti capai acer...huhuhu..

nea lopah said...

oooo..yeke.. thanks sharing info.

TiranaAduka said...

pekabar sis salina?

mama said...

assalam dear..kadang2 kos utk membaiki laptop yg rosak lbh mahal dr harga yg baru dipasaran kan..hu2x..

CeqGu said...

Erkkkk baru nk beli acer

MulutPayau said...

Akak guna. Acer jugak...beli tahun 2007 dan sehingga kini tidak ada masalah....tak pasti model apa yg akak guna...

KhaiRin : anies said...

Assalamualaikum…
Apa khabar?
Sihat ke?
Harap2 sihat + bahagia selalu…

Cho Zila said...

akak tak nah lagi beli acer tak leh nak komen...

TiranaAduka said...

salam sis salina
Ta guna Dell
Erm.nice info

tenku butang said...

setuju.. brand acer mmg bemasalah.. nasib baik lea hubby teman pandai repair sendiri.. xdelea terasa sgt.. tp sblm kawen ni hantar repair kat technician mahal giler.. rugii..

tenku butang said...

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

KhaiRin : anies said...

Ooo ye ke?sy br tau...
Akk spa khabar?

eika_jps said...

salam perkenalan....sama model mcm lappy eika...eika jarang guna sejak ada ipad....tq for sharing...nanti bleh la jaga elok2 klu kos pembaikan tu mahal....

jemput singgah blog eika yer...

http://atikarafina.blogspot.com/

TiranaAduka said...

salam sis salina
Kemana menghilang..? Lawatan tirana aduka di awal pg.

Mizz ErMa said...

masa study dulu ramai jugak kawan2 yang pakai acer..

TiranaAduka said...

salam sis salina
Lawatan ta di pg sabtu.

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

TiranaAduka said...

salam sis salina
Mengapa sepi tanpa berita.pekabar sis?

BUNDA a.k.a KN said...

assalam , lama dah tak dengar cerita orang sini...apa kabar?

Ann Ishak said...

my laki pun pakai acer jugak, masalah dengan wireless pulak...selalu bikin mamat tu panas hati je

airis aries said...

Salam..laptop acer airis dah lama jual coz asek 'heng' je,x tahu sbab ape tpi skarang dah guna lenovo...ok sesangat la stakat nih

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

wisata outbound said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terima kasih info ini.

ps:saya masukkan blog ini dalam bloglist saya.
http://pokok2u.blogspot.com/

shasha yacob said...

saya pemakai acer, tapi xtahu lah acer apa nih,tapi sukur xda lagi masalah cacat celah dia nih

Mohd Shafwan said...

tukar acer p3 baru la