Sunday, July 31, 2011

Niat Puasa Ramadhan Dan Doa Buka Puasa

Lafaz niat

Lafaz setiap malam. Niat ringkas:
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.

Lafaz lengkap:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
  • Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.
Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:
Lafaznya:
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:
“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Doa buka puasa

اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت
Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan

Adik Kashif Demam






aloloooo..ciannya anak ibu ni demam sampai bulat matanya..patutla dia merengek jer kejenya..pi kat farmasi check suhu 36 Celsius. kalo baby suhu camtu memang tahap demam dah tu..nasib ada ubat lagi kat rumah dan cuma beli cool fever jer..

masa cucuk kat peha adik tak demam pun tapi ni entah nape plak la adik leh demam..ibu rasa cam salah ibu coz ibu nak kurus sangat then effect kat adik la..

biasanya kalau anak2 demam aku guna daun bunga raya yang hijau tu..ambik daun bunga raya tu ramaskan dalam air akan kuar lendir..ambik air lendir tu sapu kat seluruh badan. lendir bunga raya tu akan rasa sejuk dan mampu menurunkan suhu badan. itulah petua yang aku selalu amalkan dan berkesan.


lucu tengok tangan adik cam robot jer..

Betul ke Pengacara Popular Ally Iskandar Putus Tunang?

betul ke ekk apa yang aku baca dalam blog oh bulan tu yang mana seorang pengacara tv popular yang berumur 30-an telah putus tunang. Aku agak2 & rasa2 macam Ally Iskandar dan tunangannya Aishah (bekas peserta Gadis Melayu tv9 tu). 

ishhhh..kalo betul kesiannya dengan Ally Iskandar ni ye..ermmm...nasib badan la dah nak sangat pempuan comel cam gitu kan..aku pun tak penah kenal sape si Aishah ni tapi aku tak berapa berkenan sangat la kalo gadis melayu macam ni..jatuh maruah kita sebagai orang melayu yang beragama Islam..hmmm..pikir2 sendiri la ye..

aku pun heran jugak dengan taste si Ally ni..camno tu..camtu gak orang macam fasha Sanda pun Ally boleh berkenan..orang zaman sekarang kan baru bertunang macam majlis kahwin plak..last2 tak jadi kawin plak..tak ke malu nama nya tu..

kalo betol Ally dah putus tunang mungkin ada hikhmahnya..sape tau Ally akan berjumpa bakal isteri yang lebih baik & sempurna lagi..

Saturday, July 30, 2011

Buaian Bayi Automatik | SUNFLOWER AUTOMATIC BABY ROCKER

Sebelum beli buaian ni hubby aku dah survey rega nya kat internet & aku pun ada la jugak tanya gan kawan2, rata2 cakap harga kalau buaian automatik ni mesti mahal..dalam lingkungan RM 200 lebih..ishhh..terdetik dalam hati aku mahal la jugak ye..maklumlah anak 1st aku dulu tak pakai benda Alah ni..

adik kashif ni jer yang mengada-gada sangat..kuat sangat merengek & keje nak kena henjut jer buaian masa dia tido..mau patah tangan ibu ni adik weiiii kalo lagu ni la tiap2 ari..memang tension gila kepale hotak aku ni duk dengar dia teriak jer time aku nak wat keje umah..rugi saja abah beli baby coat kat adik..nak jual kat orang pun sayang gak..

dah dapat buaian automatik ni settle satu masalah, tak yah duk pening2 pale dah ler..setakat dah seminggu pakai ni ok la jugak..nyeyak jer Kashif tido..mula tu dia tak suka & heran jugak coz bunyi bising sket..kokrek..kokrek..kokrek aje bunyinya..

ada 7 spring semuanya tapi anak aku 5.2 kg baru dah pakai 5 spring, camno tu eh..spring dia nampak cam lembut la sangat2..xpe la adik, janji adik tido nyeyak..

 kami beli kat kedai perabot kat jitra pekan PJ lama tu..nasib la jumpa jenama ni ada pengiktirafan dari Malaysian Book of Records..kami budget rega rm 250 ke atas..dah tanya kat kedai tu RM 190 jer..syukur la dapat brand Sunflower ni dengan rega murah camtu..jimat duit belanja yer..

harap2 dapat tahan lama la penggunaannya..jangan lah gah pada namanya ajer..

ni aku snap gambo kotak nya aje lah..tapi sebijik camtu lah..cantik jugak sunflower tu..

Detailed Product Description

SUNFLOWER AUTOMATIC BABY ROCKER
- The most gentle & safest rocker that has ever invented.

SUNFLOWER AUTOMATIC BABY ROCKER

SynHz Automatic Baby Rocker SynHz stands for Synchronous Reciprocating Hertz Tracking Device. This PATENTED automatic baby rocker has advance sensors that tracks the starting and ending point of a spring resonance movement.


WHY SHOULD YOU GET THIS PRODUCT ? :

- The electronic circuit will fire the FORWARD and REVERSE pulse accordingly at the precise moment.

- As such it is able to sustain a resonance movement with very little electricity.

- The automatic baby rocker runs on 12Vdc adapter with maximum 1000mA current.

- With only 12W power consumption, it is able to resonate a whopping load of 600kg.


- It is also the first and only baby rocker that has been awarded as the highest weightage baby rocker in the MALAYSIA BOOK OF RECORDS

PRODUCT EXCELLENCE AWARD BY SIRIM YEAR 2006
Asia Pacific International Entrepreneur Excellence Award (Excellence Product ) YEAR 2008


* Convenient; * Safe; * Durable

- The most gentle &; safest rocker that has ever invented.

1. Unique "Overload Reset System" to
* protect the electronic circuit.
* prevent overheating of the DC motor.

2. Imported "SynHz - Designed motor.

3. Every model of our baby rocker (1st to 4th model) has auto timer device to prevent baby from prolonged rocking hazard.

4. No changing of any wearable parts whatsoever e.g. rubber belts. Unique external (Linking A) parts feature makes changing fast & easy.

5. Durable ABS casing and reliable POM internal parts.

6. Fast and efficient service nationwide.

Friday, July 29, 2011

Macam Mana Nak Kurus Bersama London Weight Management


huhu..tajuknya macam beria-ia jer kan..terlebih la sudah..hehe..adui..macam mana nak kurus & kempiskan perut buncit ni..itulah jer lah perkataan yang kuar dari mulut ku hari2..berdiet & bersenam nya tau mau..camne tu nak kurusnya..adei la..
ni hasil gambar yg hubby aku ambik curi2 dari luar tu..nak posing nak dalam tu lebih2 malu la pulak kan..kami pi ni kat London Weight Management cawangan Alor Star di Alor Star Mall. Jauh gak tu sejam dari rumah aku, tu pun ikut highway la..

lari dari tajuk la plak ye..alkisahnya yang menyebabkan aku sampai ke sini ialah bosan dah aku makan & pakai produk yang aku beli tu tapi berat tak turun2 jugak..sedih aku tau..so, aku try2 la pi kat LWM ni..

 Staf LWM yang entertain aku ialah Connie..biasalah kan kat butik2 kecantikan camni biasanya amoi2 yang ramping2 la..

so, sape2 yang datang kat situ memang akan dapat trial treatment la dulu untuk membuktikan keberkesanan treatment diorang..1st treatment ni memang dijamin akan menurunkan berat badan dalam 3 kg & 4-16 cm berkurangan..memang terbuktilah apa yang diorang buat dengan aku tu..


Rawatan yang aku perolehi untuk yang 1st trial tu ialah masuk dalam bilik sauna tu..huhh..panans gila beb..aku mana penah pi SPA untuk bersauna & segala macam tu..ishhh..ada rasa cam takut gak la..kot pengsan aku kat situ mapuihhh..dalam bilik sauna tu dalam 10 minit jer lah..basah berjeruk aku..

2nd step plak si connie tu sapu dengan apa entah tapi bau lavender la aromanya..lepas sapu tu kat semua tubuh aku dibungkus dengan apa benda entah..masa ni pun memang panas jugak la..memang bertakung kat plastik yang aku baring tu dengan air yang kuar dari badan aku..proses ni umpama cam kita buat exercise untuk berpeluh la..lebih kurang gitulah kalo ikut tejermahan aku la kan..

pastu si Connie suruh aku mandi untuk bersihkan badan yang dah berpeluh tu..3rd step plak dia lekatkan benda kat perut, kedua2 belah tangan & kedua2 belah peha aku. ada gak rasa cam elektrik mengalir pun ada gak..tapi tak la gitu kan..nanti keras & kering lak customer diorang..

sebelum buat ketiga2 step tu, kiraan berat diambil terlebih dahulu..1st & 2nd step tu untuk membuang toksin dalam badan kita la..3rd step tu baru la nampak hasilnya..

memang terbukti berkesan la rawatan yang diorang bagi tu & hasilnya berat aku menurun 2.9kg yg mana asalnya 60 kg menurun kepada 57.1 kg dalam masa 3 jam sahaja..huhu..memang seronok giler2 aku rasa..dasyatnya..senangnya..kalo aku jogging pun belum tentu lagi turun sebanyak itu weiii...

Cara Untuk Meningkatkan Kadar Metabolisme

10 Cara Untuk Meningkatkan Kadar Metabolisme Bagi Mempercepatkan Proses Penurunan Berat Badan
Tips ini diambil dari blog SLIM DIET2

1.Bina otot-otot (build Muscle) – Badan kita sebenarnya berterusan membakar kalori walaupun semasa kita berehat. Kadar metabolisma pada waktu kita berehat adalah lebih tinggi pada mereka yang lebih berotot.

2.Bersenam aerobik atau berjogging – Bersenam aerobik/berjogging mampu meninggikan kadar metabolisme selepas kita melakukannya.

3.Minum banyak air – Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehydrated), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan 8 gelas air masak.Membiasakan meminum air masak sebelum makan.

4.Campurkan ais dalam air – Minuman berais akan menggalakkan badan membakar lebih kalori semasa penghadaman tetapi dengan syarat air tersebut tiada tambahan gula atau cream/susu pekat manis.

5.Makan lebih kerap – Makan lebih kerap boleh membantu mengurangkan berat badan.Ambil snack setiap 3-4 jam akan membantu meningkatkan kadar metabolisme.

6.Pedaskan masakan anda – Makanan yang pedas mengandungi bahan kimia yang boleh meninggikan kadar metabolisme.

7.Makan lebih protein – Badan membakar kalori 2 kali ganda bagi menghadamkan protein berbanding lemak atau karbohidrat. Sumber protein yang sihat adalah daging merah, ayam tanpa kulit, tauhu, kacang, telur dan susu rendah lemak.

8.Minum kopi – Tapi pastikan kopi yang diminum tidak dicampur cream dan gula.

9.Minum teh hijau (Green Tea) – Kajian menunjukkan dengan meminum 2-4 cawan teh hijau sehari membantu membakar 50 kalori sehari, ini bersamaan kurangkan 5 pounds berat setahun.

10.Elakkan crash diet. Crash diet ialah mereka yang makan kurang daripada 1,000 kalori sehari. Walaupun diet ini membantu mengurangkan berat badan namun sebenarnya pengurangan berat badan adalah daripada kemerosotan otot-otot. Apabila otot-otot berkurang, maka kadar metabolisme akan berkurangan. Akhirnya badan akan bakarkurang kalori malah akan lebih cepat menaikkan berat badan berbanding sebelum diet jika individu itu sudah tidak patuh pengambilan kalori 1,000 kalori sehari.

Thursday, July 21, 2011

Apa Yang Aku Masak Arini...


Dah lama tak story pasal menu masakan aku kan..tengahari tadi terlebih rajin la pulak..aku buat kerabu perut..dah lama tak makan..kalau buat sendiri lagi best tapi kerisik pulak terkurang sket, so kurang la sedapnya..

kerisik salah satu bahan penting dalam kerabu tau..kerabu perut ni memang favourite aku la..hubby aku tak makan la benda cam gini ni..



ni sayur sawi putih aku masak dengan sos tiram + sotong sket..



ni cam biasa la, orang diet kena lebihkan makan ikan..


kaki ayam masak kicap..best woooo..yang lucunya aku geli nak pegang kaki ayam yang mentah tapi bila dah masak aku leh makan plak..tak ke pelik kan..sabo jer lah..

Wednesday, July 20, 2011

Adik Kepanasan


alo...looooo....nomel nya anak ibu ni tak berbaju..baru 2 bulan dah syok isap jari.. kesian kat adik, la ni musim panas siang malam..jadi naik biji merah2 kat badan adik..ruam panas..arini keje buat perangai jer tak mau tido tp rupa cam megantuk..



ibu bagi adik berkemban jap baru lepas mandi..seronok dia & pandai sembang dengan ibu plak tu..baguihhh adik ni..

lepas mandi ni baru adik boleh tido nyeyak plak kan!!!

Huski Arau

Balik dari Lembaga Hasil kat Kangar, nak cari la western food restaurant. Rasa cam dah lama tak makan kat Kopitiam, asyik ikut cakap kakak jer nak makan kat Restaurant tok janggut jer (KFC). Boring la jugak kan..then, aku teringat kat Arau ada western food restaurant baru "Huski". Teringin la jugak nak test food nya..Kami pun drive back headed to C-Mart arau.



Customer tak ramai, so jap jer lah makanan yg di order siap dimasak.



Kakak wat peel betol kalo nak bergambo..pandai jual mahal deh..kecik lagi tu kakak weiii..



Sabar menanti menu yang dipesan tiba untuk dingap..


Air untuk ibu - Hot Chocolate RM 5. Best la jugak.


Air pilihan abah - Apple Juice RM 6.50. Sedap & dapat gelas besar..best..best..



Fun Fries - RM 6 untuk kakak. Berselera bebenor kakak makan, puas hatilah coz fun fries besar2, sedap & ranggup.



Pilihan menu abah Oriental Chicken Chop. RM 15 - tak sedap sangat, ayam dia tak ranggup. Kat Kopitiam lagi best, ayam pun besar & murah sket reganya..



Ibu makan Grill Chicken Rice - RM 5.50 - Ayam dia best..nasi & sup biasa2 jer lah..



kakak enjoyed with fun fries..



abah mengomel kata sweet corn tapi tak sweet pun..



tu dia habis semu sapu, tinggal tulang berulang jer..jangan membazir ye..tu pesanan yg abah selalu cakap dalam bab makan ni..



Kesian kat adik Kashif duk dalam stroller jer lah, lom mengerti apa2 lagi kan. Sabar dik nanti dah beso makan la apa yang adik nak makan selagi benda halal.



Dah siap makan minum semua kat Huski tu kami pi cuci mata plak kat dalam C-Mart tu. Saja2 window shopping nak nengok apa yang bezanya gan C-Mart Changlun ni..Ok la jugak nampak happening nya & ada la jugak kelainannya. Syabas aku ucapkan kepada taukeh C-Mart ni kerana berjaya memajukan pekan kecil yang tidak sangat dikenali ramai seperti Changlun & Arau ni.



Balik dari C-mart arau kami masuk dalam UUM plak, ibu nak massage kaki. Rasa sakit sangat tapak kaki semenjak dua menjak ni..mengada2 la pulak kan..sama la cam kakak tu dia pun nak massage kaki gak..tapi tak aci lah kakak pakai kasut..

Tuesday, July 19, 2011

Nur Kashif Aliya




nyeyaknya anak ibu nena..biasanya jam 9 mlm Kashif dah tido tapi kalau dia buat perangai merengek dari petang lagi memang malam susah nak tido..malam tu jadi tak tentu arah..tido kejap pastu bangun..tido lagi & bangun lagi..jadi tido macam tak nyeyak..tapi kalo mood dia ok memang tido sampai ke pagi la, bagi nenen pun tak mau dah..



Kashif sama jugak macam kakak masa kecik2 tak penah berjaga awal pagi cam kul 3 4 pagi ke..tak pernah diorang buat hal bangun awal pagi camtu..biasanya ibu akan bagi susu kul 12 mlm & tukar lampin. Lepastu kul 5.30 pg atau 6 pg esok plak Kashif akan terjaga mintak susu plak..Masa kecik2 ni senang nak jaga..nanti dah besar tengok kakak jer udah ler..pening kepala ibu & abah nak mengajar & memujuknya..


Monday, July 18, 2011

@ Playground With Kakak & Adik


petang tadi balik dari 'market' pi rumah kawan abah dulu. Pastu baru singgah kat taman permainan demi kakak la ni. Kesian nengok kakak dah lama tak visit playground.hehe..semenjak ibu bersalin lah rasanya tak main2 kat playground. Abah plan bulan september nanti nak hantar kakak ke Taska supaya dia dapat bergaul dengan kawan2 & takde lah nak merengek kat rumah. Bukannya niat ibu & abah nak bersenang lenang bila hanta kakak ke Taska tapi kakak yang nak sangat2 ke sekolah & nak berkawan. Kesian juga tengok kakak duk rumah takde kawan sepermainan macam kanak2 lain.

Satu je yang ibu & abah tak berkenan dengan perangai kakak bila main kat playground tak mau nak balik..semua budak2 lain dah balik, kakak tak mau balik lagi..kalo ajak balik jugak meraung sekuat hati, malu gan orang kat situ..dah la kakak badan jer besar tapi bercakap tak lancar lagi..budak lain muda dari kakak dah petah bercakap & mengerti. Mungkin kakak terlampau manja sangat kot..



ala ciannya tengok muka adik Kashif. duk dalam kete adik tido, dah turun kete mengeliat tak puas nena la kan..nasib tak mintak nenen kat playground tu..kakak punya pasal sabo jer lah adik..nanti adik plak dah beso sama naik gan kakak la..

Ambil Ikhtibar Dari Kisah Hudup Orang Lain


Malam tadi aku ada terbaca blog seorang ibu yang kehilangan seorang anak yang masih kecil. Puncan kematiannya akibat tersedak susu. Doktor telah membuat CPR dan mengesahkan anak kecil tersebut meninggal akibat tersedak susu hasil daripada CPR banyak susu yang keluar. Sungguh malang nasib ibu & ayah kanak2 terbabit. Kita selalu dengar tidak kira lah sama ada pengasuh di rumah mahu pun pengasuh di Taska selalu cuai menyebabkan anak2 kecil yang tidak berdosa boleh tersedak susu..Sukar untuk menerima kenyataan tersebut kerana perkara tersebut tidak akan berlaku & tidak sepatutnya berlaku jikalau tidak kecuaian manusia itu sendiri..

Ya..Sudah suratan & tertulis anak kecil tersebut akan kembali kepada Maha Penciptanya tetapi bukan demikiannya keadaannya iaitu dengan suasana yang amat memilukan. Hati ibu & ayah mana yang tidak hiba jikalau anak yang dikasihi diperlakukan sedemikian rupa. Sungguh kejam rasanya..

Takut bila memikirkan keadaaan yg sedemikian rupa..Yela..dunia semakin moden sekarang ni. Ibu terpaksa keluar bekerja demi membantu menambah pendapatan suami tercinta..Untuk mengharapkan 100% beban tanggungan ke atas suami memang mustahil kerana semua perkara memerlukan duit, bukan?

Syukur alhamdullilah aku ambil jalan yang tepat dengan berhenti kerja & menjaga anak ku sendiri. Oleh itu, dapat juga aku meneruskan susu badan untuk anak aku Kamila & Kashif. Sungguh bertuah anak2 ku kerana ibumu sanggup berkorban demi anak2nya. Bukan diminta untuk dibalas segala pengorbanan suatu hari nanti tapi cukup la sekadar menghargai ibu & abah seadanya..

Bukan mudah ambil keputusan untuk ibu behenti kerja tapi biarlah anak2 membesar depan mata terlebih dahulu.Ibu pun tak sanggup hantar anak waktu pagi ke rumah orang dengan mendengar tangisan anak2.Kakak dulu tiap2 hari menangis bila tinggal rumah pengasuh.Waktu ambil masa petang moyok je mukanya.Mungkin kebetulan itu tidak pasti..

Masa hantar kakak ke Taska lagi lah sedih & memilukan.Hantar waktu pagi xde orang sambut pun kakak dari tangan ibu.Macam hantar anak kucing jer letak atas tilam & tinggal tanpa pengasuh tu tengok pun.Jenguk tengahari kakak tido bersama baby2 lain.Ambik waktu petang pula tersusun jer dalam tempat duduk baby tu masing2 menunggu ibu bapa ambik.Sekali tengok kesian kepala kakak tersenget sampai ke bahu.Lepastu ibu dah tak sanggup hantar ke Taska dan cepat2 cari pengasuh yg jaga sendiri di rumah.

Ini dari pengalaman aku sendirilah, cuba kita renungkan bersama tergamakkah kita memberi orang yang jaga anak kita yang kita tidak rapat & tidak tahu latarbelakang hidupnya.Di Taska anak aku hantar dulu ada seorang pengasuh ni aku tengok memang pelik sket sikapnya.Setahun selepas tu aku jumpa lagi pengasuh tersebut dirumah kawanku.memang betol tekaanku, dia seorang yang ada maslah ditinggalkan suami,tak pandai bergaul & tak bercakap dengan orang.Aku pun tak tahu nak terangkan macam mana tapi kalo lihat pada diri dia memang ada sesuatu yang tak kena.So, kalau la pengasuh macam ni sedang bergelut dengan perasaan dia sendiri, bagaimana untuk menjaga anak2 kita.Bertambah tekanan la hidup dia apabila mendengar jerit pekik anak2 kecil.

Memang aku tidak ada hak untuk menilai diri sesiapa pun.Tapi aku tak sanggup orang yang tak sepatutnya untuk menjaga anak2 aku selain dari ahli keluarga aku sendiri..


Sunday, July 17, 2011

Doa & Cara Solat Dhuha

Ruang waktu dan waktu afdal
Sesuailah dengan namanya dhuha yang bermaksud pagi. Jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.

Untuk info lebih lanjut lagi, sila klik di SINI

Cara melaksanakannya
Secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)
Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.
Doa yang disarankan
“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”


Kepada orang yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan iaitu surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. Bacaan solat boleh dibaca apa-apa surah yang penting niat kita adalah IKHLAS untuk Allah SWT, bukan kerana berkehendakkan harta dan rezeki yang banyak tetapi salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada Allah…
Kita rujuk kepada Hadith Qudsi yang mengatakan, Firman Allah, “ Wahai anak-anak adam (sebut-sebutkan) zikirkan akan AKU selepas sembahyang subuh barang sekejap dan selepas sembahyang asar barang sekejap, maka AKU cukupkan engkau apa yang ada diantara dua waktu tersebut maka apabila naik matahari sembahyang dhuha sebanyak lapan rakaat”
Pada rakaat pertama bacalah ayatul kursi kerana ayutul kursi terlalu banyak keistimewaannya, semasa suruh itu diturunkan beribu-ribu malaikat sebagai perantaranya. Didalamnya juga terkandung KURSI (kerajaan) ALLAH yang sangat besar meliputi 7 lapisan langit dan bumi. Ada 95 buah hadish yang menerangkan akan fadhilat ayutul kursi.
Rakaat kedua bacalah surah Al-Ikhlas sebab surah Al-Ikhlas merupakan 1/3 dari Al-Quran. Surah yang cukup besar maknanya sebab mengandungi sifat-sifat Allah yang Esa dan siapa Allah yang sebenar iaitu yang tidak beranak juga tidak diperanakkan dan tidak ada yang serupa denganNYA. Dua surah ini sudah cukup bagi yang tidak menghafal surah yang disarankan.

Bila Al-Quran Berbicara


~ Dipetik dari blog peribadirasulullah.wordpress.com

Waktu engkau masih kanak-kanak………….
kau laksana kawan sejatiku
Dengan wudu’, Aku kau sentuh
dalam keadaan suci, Aku kau pegang
Aku,kau junjung dan kau pelajari
Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari
Setelah selesai engkau menciumku mesra
Sekarang engkau telah dewasa…………..
Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaku…
Apakah Aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah…?
Menurutmu, mungkin aku bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu
Atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji…….
Sekarang, Aku tersimpan rapi sekali;
sehingga engkau lupa di mana Aku tersimpan
Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pngisi setormu.
Kadang kala Aku dijadikan mas kawin agar engkau dianggap bertaqwa
Atau Aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan
Kini Aku lebih banyak tersingkir, dibiarkan dalam kesendirian , kesepian.
Di dalam almari, di dalam laci, aku engkau pendamkan.
Dulu…pagi-pagi…surah-surah yang ada padaku engkau baca beberapa
halaman.
Di waktupetang, Aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu di surau…..
Sekarang…seawal pagi sambil minum kopi…engkau baca surat khabar dahulu
Waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia
Sedangkan Aku yang berisi ayat-ayat yang datang dari Allah Azzawajalla,
Engkau engkau abaikan dan engkau lupakan…
Waktu berangkat kerja pun kadang engkau lupa baca pembuka
surah2ku(Bismillah).
Di dalam perjalanan engkau lebih asyik menikmati musik duniawi
Tidak ada kaset yang berisi ayat Allah yang terdapat di dalam keretamu
Sepanjang perjalanan,radiomu selalu tertuju ke stasyen radio kesukaanmu
Mengasyikkan.
Di meja kerjamu tidak ada Aku untuk kau baca sebelum kau mulai kerja
Di Komputermu pun kau putar musik favoritmu
Jarang sekali engkau putar ayat-ayatku………
E-mail temanmu yang ada ayat-ayatku pun kau abaikan
Engkau terlalu sibuk dengan urusan dunia mu
Benarlah dugaanku bahawa engkau kini sudah benar-benar hampir melupaiku
Bila malam tiba engkau tahan bersekang mata berjam-jam di depan TV.
Menonton siaran telivisyen
Di depan komputer berjam-jam engkau betah duduk
Hanya sekedar membaca berita murahan dan gambar sampah
Waktupun cepat berlalu………
Aku semakin kusam dalam laci-laci mu
Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama
Seingatku, hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali
Itupun hanya beberapa lembar dariku.
Dengan suara dan lafadz yang tidak semerdu dulu
Engkaupun kini terangkak-rangkak ketika membacaku
Atau waktu kematian saudara atau taulan mu
Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai kiamat tiba
Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhanNya
Apakah TV, radio ,hiburan atau komputer dapat menolong kamu?
Yang pasti ayat-ayat Allah s.w.t yang ada padaku menolong mu
Itu janji Tuhanmu, Allah s.w.t
Sekarang engkau begitu enteng membuang waktumu…
Setiap saat berlalu…
Dan akhirnya…..
kubur yang setia menunggu mu………..
Engkau pasti kembali, kembali kepada Tuhanmu
Jika Aku engkau baca selalu dan engkau hayati…
Di kuburmu nanti….
Aku akan datang sebagai pemuda gagah nan tampan.
Yang akan membantu engkau membela diri
Dalam perjalanan ke alam akhirat.
Dan Akulah “Al-Qur’an”,kitab sucimu
Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu.
Peganglah Aku kembali.. .. bacalah aku kembali aku setiap hari.
Karena ayat-ayat yang ada padaku adalah ayat-ayat suci.
Yang berasal dari Allah Azzawajalla
Tuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Pemurah
Yang disampaikan oleh Jibril melalui Rasulmu
Keluarkanlah segera Aku dari almari, lacimu…….
Letakkan aku selalu di depan meja kerjamu.
Agar engkau senantiasa mengingat Tuhanmu.
Sentuhilah Aku kembali…
Baca dan pelajari lagi Aku….
Setiap datangnya pagi, petang dan malam hari walau secebis ayat
Seperti dulu…. Waktu engkau masih kecil
Di surau kecil kampungmu yang damai
Jangan aku engkau biarkan aku sendiri….
Dalam bisu dan sepi….

Ya Allah, sungguh tersentuh hati aku membaca penulisan ni..sememangnya kita sentiasa lupa akan suruhan & perintah Allah.

Saturday, July 16, 2011

Nak Kurus & Kempiskan Perut Buncit


huhuuuuuuuuuu..rasa macam tak percaya jer diusia aku 30 tahun perut ku menjadi buncit & mengeleber berbanding sebelum kawin tubuh aku memang kurus kering & melidi jer..

Sebelum mengandung anak kedua ni perut aku macam ok jer lagi & berat pun 55 kg. Lepas dah bersalin berat jadi 61.5kg. Dua bulan lepas bersalin aku timbang lagi berat = 60kg. Tapi yang aku sakit atinya nape lah perut aku masih besar, buncit & mengeleber jer..semua baju & seluar aku sebelum ni tak muat nak pakai..cam la aku banyak duit nak beli baju kain lagi ni..aduhh..pening kepala memikirkannya..

Aku ada tengok dalam majalah produk keluaran Vasia, teringin aku nak mencuba kerana harganya murah la jugak. Dah 3 hari aku cuba apple Slym Dietary ni & harganya Rm 25 untuk 10 sachet. tapi aku tak berapa suka sangat rasanya, tekak rasa loya jer..

Untuk mendapatkan keberkesanan yang lebih cepat aku gabungkan pemakaiannya dengan losyen Yusmira pati halia plus limau nipis..memang hot la perut aku rasa bila pakai losyen ni..dah seminggu aku sapu losyen yusmira ni nampak la kesan streach mark kat perut aku semakin pudar..harap2 aku dapat kesan yang memuaskan nanti.

Kesian jugak dengan Kashif coz anak aku ni breast feeding. aku takut dia plak yang dapat kesannya nanti..harap2 benda ni tak effect kat anak aku lah..tapi heran jugak aku makin aku nak diet ni makin kuat pulak nafsu makan aku. Dugaan betol la ye..


Kenduri Kusyukuran Untuk Kashif


Masa balik Terengganu baru2 ni, kami sempat buat doa selamat & kenduri kesyukuran untuk Kashif. Mula2 tu nak buat kat Kedah jer tapi pikir2 balik susah la sikit takde orang nak tolong. Buat mana2 pun ok bagi aku, janji semuanya selamat. Kalo buat kat kampung tu biasalah cara masakannya macam dan menu dan orang kampung ler..masak pun secara gotong royong jer..mak aku plak sakit susah sket la nak uruskan semua agendanya..buat mana yang termampu ajer lah kan..

Gambar kat atas tu lah menunya yang sempat aku snap iaitu nasi putih, gulai ayam pencen, ikan tongkol masak asam, kerabu rebung, sayur kacang + hati ayam, ikan selayang bakar, ulam dan semestinya budu la pelengkapnya.. nasib baik masa tu durian tak luruh lagi..kalo ada maunya durian lawan gan budu la..meleleh air liur..kalo balik kampung mesti berselera jer makan nasi & sentiasa rasa lapor..




ermmmm..berselera la pulak aku tengok geng2 surau ni makan. sedapnnya.. orang surau yang datang malam tu ada dalam 30 lebih orang rasanya.. aku pun dah agak dah banyak tu jer orangnya.. tapi mak aku tu suka sangat buat extra macam nak makan seratus orang & banyak la makanan berlebih..yang aku x syoknya ada plak bertembung dengan kenduri rumah orang lain plak. hampeh tul lah..


Friday, July 15, 2011

Kakak Dapat School Beg


school beg ni lah yang kakak nak sangat2. Ibu & abah nak pi beli lom ada masa lagi. Balik kg ritu tok wan dia belikan tuk dia.. Apa yang dia nak semua wan dia belikan.. Kadang2 tu geram gak aku kalo ajar camtu coz kami tak ajar anak beli semua benda yg dia nak.. nanti jadi kebiasaan mintak beli benda2 yang tak berfaedah..


pic ni masa nak balik ke Kedah dah.. Sian dia balik rumah cari paksu dia bangun tido esoknya.. agaknya dia ingat kami nak jalan2 je bukannya balik rumah..dah balik rumah kakak xde kawan la & xde orang yg boleh ikut kerenah dia..balik kampung memang manja mengada-gada giler la..nak wat camne lagi, dia cucu 1st..

Penat gak time balik ke Kedah tu.. dah la bertolak dari Terengganu kul 3pm..sampai rumah kul 12.30pm. Penat giler2 beb..ni gara2 baju raya kakak la, makcik tu ukur bahu dia kecik sangat..kalo nak pakai raya nanti memang sendat la..terpaksa la aku beli kain ela yg corak sama sekali lagi..buat semula bajunya.. Kami buat siap2 baju raya time balik Ganu ritu & dah siap pun..senang sket x yah duk pikir dah..

Thursday, July 14, 2011

Nasi Ayam Yunam @ Kuala Terengganu


ni lah dia nasi ayam yunnam yang kami makan aritu kat K. terengganu. Aku pun tak tau apa nama medan selera ni, yang pastinya kat area pantai batu buruk tu lah. Tak jauh mana dengan A&W & KFC Batu Buruk tu.. ni dah 3x la kami menjamu selera kat sini. Kakak pun suka makan nasi ayam makcik ni. Lupa lak aku nak snap gambo makcik tu, muka dia cam cina bawa bekas duit jer kejenya. Banyak la duit makcik tu coz tengahari berduyung orang makan kat situ. Aku rasa makcik tu cina masuk islam kot dengar dari loghat yang dia cakap & nengok muka dia la kan. Hubby aku pun ikut sama tergila2 kan nasi ayam makcik ni.


nasi ayam ni rasa sedap & lembut nasinya. Sup dia pun boleh tahan jugak lah. Cuma sambal jer rasa masam sket, hubby aku x suka rasa sambal masam2 camtu. Tapi aku rasa kalo kat terengganu la sambal nasi ayam dia memang masam & tak manis cam kat Kedah ni. Kat sini nasi ayam dia boleh add-on gak sayur seperti taugeh, kailan & baby Kailan. Dia masak cam buh kicap la. Bertambah rancak la makan sekali gan sayur dia pun sodap. Aritu kami order nasi ayam 2 orang makan, nasi tambah + sup untuk kakak, sayur taugeh kecik (tu pun banyak taugehnya-Rm 1.50 sepinggan kecik) kena RM 14. Aku rasa cam ok jer harganya kalo sedap & berbaloi2..nasi dia pun banyak..



Habis cite nasi ayam, aku nak cite bab menu makan pagi pulak ni. gambo atas tu namanya kuih 'sister' hubby aku panggil. apa pasal? sebabnya tu la kuih akok orang Terengganu panggil. Memang sedap la wei..masa dulu2 selalu la makan kuih akok ni. Dulu murah jer. la ni 60 sen sebiji tuh.. tu dia boleh tahan la reganya..tiap2 pagi hubby aku beli kuih ni..orang terengganu setiap hari heavy breakfast, so tak jemu la menu breakfastnya. Kat Kedah ni aku cemuh la mana2 pi breakfast pun nasi lemak sambal cair jer, x banyak pilihan.


ni salah satu menu yg kami melantak time breakfast..tadaaaa.. nasi minyak bungkus namanya. Rm 2 sebungkus - lauk ayam goreng atau kari ayam, acar & sambal sket.

selain tu, menu paginya semstilah nasi dagang ikan ayer (ikan tongkol). lupa lak aku nak snap pic nasi dagang.