Monday, August 22, 2011

Cara Masak Bubur Nasi Bayi


CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR:

1. Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...

 

Jenis-jenis sayur yangg baby boleh makan: 

Bayam Hijau@Merah, Brocoli, Kentang, Carrot, Pumpkin, Avocado, Cauliflower, Apricot (blend dgn belender kering dulu), Cranberry

Jenis-jenis Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
Pear, Apple Merah, Pisang, Strawberry, Blueberry
 

Jenis-jenis Ikan yang boleh di makan (bagi anak makan ikan masa umur 8 bulan)
ikan salmon (mmg banyak khasiat), ikan yu, ikan kurau, Fillet ikan 


2. Bila sayur/buah dah lembut, blend kan asing2... boleh guna blender kering tu je. Cuma tambahkan sikit air sebab sayur/buah ni dah lembut dah.

3. Nasi banyak kabohidrat, so boleh tukar2 dengan oat or beras perang. Saya sarankan guna beras perang.. tak ade kanji.. baby pun senang nak poo-poo Setiap kali saya masak bubur saya mesti masukkan kurma or kismis.. bg rasa.. ikut Sunnah Nabi MUhammad s.a.w.


4. Mcm saya, sy masak sekali dgn nasi@oat.. biar rasa sedap skit...


5. Bg mommies yang nak buat asing untuk simpanan boleh bekukan asing2 dalam baby cubes atau dalam ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer.


CARA BUAT PUREE NASI/ BERAS PERANG /OAT:


1. Masak nasi mcm nak buat bubur. Air lebih dari biasa.. biar nasi tu sampai kembang. (untuk permulaan bg beras kosong, campur EBM ke.. up to mommies)


2. Bila perut baby dah boleh terima solid food, campur dengan vegetable (yang saya list kat atas, untuk permulaan, try satu2 bahan, jgn campur, cuba untuk seminggu.. tgk ade ape perubahan ke, takut perut dia tak leh terima)


3.Pada mommies yang nak antar kat pengasuh.. and mommies yg nak buat asing utk simpanan boleh bekukan asing2 dalam baby cubes atau dalam ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer... jagan beli yg murah.. takut karang kesan tak elok pada anak kita.. steam sayur satu2.. then blend n simpan dlm tpt beku, kalau nk guna.. kuarkan dulu.. and then masuk dalam slow cooker sekali dgn beras.. masak.. and then blend..


4. Masak lama skit pada mommies yg nk campur sekali bahan.. mcm saya dalam sekali masak.. jgn simpan lama2.. tak elok hilang khasiatnya.


5. Seeloknya2 masak bubur dalam slow cooker...tak adelah nk hangit ke or air kering ke


6. Nak simpan dalam freezer simpan dalam tupper kecik, and tagging... (tarikh dgn bahan2)


CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING


1. Stim/rebus ayam/ikan/daging smpai lembut...


2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby...


3. Bekukan sama mcm sayur/buah.


---- Bila nak guna panaskan dalam warmer, atau pun dalam slow cooker ataupun dalam microwave (microwave tak elok sgt, katenya penyebab barah)...

---- Bg mommies yang asingkan bahan, bila nak guna, cuma masukkan kiub2 puri nasi, sayur atau buah ni dlm periuk dan panaskan. Kalau nak panaskan dalam food warmer atau microwave pun boleh juga...:)


---- Senang bg mommies yg bekerja nak antar kat pengasuh pun senang...


---- Kalau tak nak baby cepat bosan.. campur la sayur2 tu, kentang dgn carrot ke, brocoli dgn kentang ke... pusing2 la... kalau nk tambah ikan bilis pun boleh... beli ikan bilis yang mahal skit... yg kurang garamnya... bakar dlm oven..blend dgn belnder kering.. dalam semggu tu.. 2 kali campur la dgn bubur...


Tempoh penyimpan: freezer storage ---


vegetables / fruits puree=6bln
fish = 10 weeks 
chicken =10 weeks
6bln puree's with milk 4-6 weeks
kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok for baby..

Dgn cara bg asing2 mcm ni (x cmpur mcm2 masa awal2 perkenal solid food), ibu boleh tau anak alergic apa dan apa makanan yg diorang suka/tak suka...


Sumber : Blog Ainaz

 

No comments: